Stress, de feiten

stress

Meer dan de helft van alle werknemers in Europa zegt stress op het werk te ervaren. Bovendien vinden 4 op de 10 werknemers dat er niet goed wordt omgegaan met stress op de werkvloer. Wanneer werknemers gebukt gaan onder een te grote werkdruk, is de kans groot dat hun ziekteverzuim aanzienlijk stijgt of dat ze weliswaar aan het werk blijven, maar niet in staat zijn om op hun volledige capaciteit te functioneren. Nochtans zijn psychosociale risico’s net zo goed in kaart te brengen en te voorkomen als andere gezondheidsrisico’s.

In België zijn het twee op de drie werknemers (64%) die te lijden hebben onder stress op het werk. Bij ruim een kwart van de werknemers leidt dit tot fysieke en psychische gezondheidsklachten met verminderde prestaties als gevolg. Voorbeelden van spanningsklachten zijn hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, concentratieverlies, neerslachtigheid, snel kwaad worden. Deze klachten zorgen samen voor ruim een derde van de ziektedagen. Anders gezegd kost een gestresseerde werknemer jaarlijks minstens 3.750 € aan de werkgever. Bovendien wil bijna een derde van de werknemers met te veel stress zijn werkgever op korte of lange termijn verlaten.

Depressies en burn-out stijgen in ons land dan ook dubbel zo snel als andere psychische aandoeningen.

Hoge werkdruk en werkonzekerheid

Ruim 1 op de 7 werknemers gaf in 2013 aan burn-out klachten te ervaren. Het aantal mensen dat langdurig ziek is door depressie bedroeg dat jaar 27.000, terwijl er 5.750 mensen langer dan een jaar afwezig waren wegens een burn-out. Volgens de Belgische Federatie van Psychologen is er dan ook werk aan de winkel. “Er is een hoge nood aan psychologische begeleiding voor mensen met psychische problemen, maar mensen vinden helaas hun weg niet naar de psycholoog,” stelt Koen Lowet, sectorverantwoordelijke klinische psychologie.

Ook het Fonds Psychische Gezondheid ziet de afgelopen jaren een grote stijging in de vraag naar informatie over stress en burn-out. De hoge werkdruk en werkonzekerheid worden vaak genoemd als oorzaak van een burn-out. Maar evenzeer het feit dat de huidige samenleving steeds sneller evolueert en de trends en ontwikkelingen soms nauwelijks meer zijn bij te houden. Gevolg is een overload aan informatie en het idee toch nog steeds achter de feiten te moeten rennen.

Depressies en burn-out stijgen in ons land dan ook dubbel zo snel als andere psychische aandoeningen. In de media verschijnen steeds vaker berichten over burn-out, de psychologische term voor het gevoel helemaal opgebrand te zijn en geen energie of motivatie meer te hebben. Maar blijven (de mensen in) de media zelf hier eigenlijk wel van bespaard? Ook zij hebben meestal te maken met een hoge werkdruk en de nodige stresspieken die de creativiteit niet altijd ten goede komen.

Voorkomen is beter dan genezen

Burn-out wordt nog te vaak gezien als iets wat zwakke mensen overkomt. Echter zijn het eerder toegewijde mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme die het meeste gevaar lopen. Het gevolg is een totale lichamelijke en geestelijke uitputting die een lang herstel eisen.

Gemiddeld blijven mensen met een burn-out dan ook 189 dagen thuis. Daarom is vooral het voorkomen van burn-out belangrijk. De ziekte wordt namelijk vooraf gegaan door een langere periode van ongezonde stress, gecombineerd met onvoldoende ontspanning. In tegenstelling tot ‘normale’ stress die kan helpen om beter te presteren, neemt de stress in dit geval niet af en is er geen tijd meer om te herstellen. Het is dus belangrijk om naar je lichaam te luisteren en signalen niet te negeren. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.

Bronnen: healthy-workplaces.eu/fops - hrmagazine.be - demorgen.be - express.be


Ook interessant voor jou