Naar een wendbare en veerkrachtige organisatie

Veerle Verspille is sinds begin september Chief of Staff bij Mediagenix. Een nieuwe functie om de enorme groei van het softwarebedrijf intern te verankeren. Daarvoor was ze ruim 16 jaar aan de slag bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Veerle Verspille, juriste van opleiding (UGent), startte haar loopbaan in 1998 bij PricewaterhouseCoopers (PwC) als tax consultant. Vier jaar later stapte ze over naar de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Verspille begon er als medewerker op de studiedienst. De voorbije zes jaar begeleidde ze als Director Change & Internal Communication verschillende strategische, HR- en business-transformatieprogramma’s, zoals het invoeren van ‘het nieuwe werken’ en de integratie van de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen en het IT-bedrijf M-team. Van 2008 tot maart 2018 was Verspille ook managing director van Dunepanne in De Haan, het hersteloord van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, dat sinds april 2018 uitgebaat wordt door Zorggroep Eclips. Verspille heeft er nog een mandaat als extern bestuurder.

Naar een wendbare en veerkrachtige organisatie

De beslissingen worden dáár genomen waar de kennis en de informatie zit

Veerle Verspille (Mediagenix)

Nieuwe uitdaging

“Na het afronden van verschillende transformatieprogramma’s had ik het gevoel niet veel meer te kunnen bijleren. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een ‘organisational change’-functie waarbij je van binnenuit een organisatie mee kan uitbouwen en versterken. Daarnaast zocht ik een organisatie die de moed en de durf heeft om met de nieuwste inzichten rond zelfsturing en zelforganisatie aan de slag te gaan en deze in te bedden in het organisatiedesign”, motiveert Verspille haar nieuwe carrièrewending. En dat alles vond ze bij Mediagenix, een Belgisch softwarebedrijf en marktleider in software voor het beheer van televisiecontent. Hun softwareplatform Whats’On ondersteunt en stroomlijnt de kernprocessen van radio- en tv-stations, media- en telecombedrijven en andere aanbieders die via diverse platformen en kanalen content lineair uitzenden, of films en video’s op aanvraag beschikbaar stellen voor de kijker. Meer dan 2000 zenders van 90 mediabedrijven werken met het softwareplatform. Het bedrijf uit Groot-Bijgaarden heeft kantoren in Bangkok, Singapore en sinds kort ook in het Amerikaanse Fort Lauderdale.

Mijn taak bestaat vooral in het aanpassen en laten meegroeien van de interne structuren zonder te vervallen in een logge organisatiestructuur

Veerle Verspille (Mediagenix)

Verandering begeleiden

Als Chief of Staff heeft Veerle Verspille er sinds begin september een coördinerende strategische rol met als doel de interne organisatie te versterken en de enorme groei van Mediagenix te verankeren. Het gaat om een nieuwe functie binnen de organisatie. “In enkele jaren tijd is Mediagenix uitgegroeid tot een wereldspeler. Alleen dit jaar al zijn er 50 nieuwe medewerkers aangeworven. Daardoor ontstaat de nood om ook de interne structuren aan te passen en te laten meegroeien zonder te vervallen in een logge structuur met talloze departementen en strikte procedures. Een ander uitdaging is te zorgen voor samenhang tussen én een regelmatige opvolging van de verschillende strategische doelstellingen om op die manier een sterkere organisatie te worden”, omschrijft Verspille. Samen met de andere leden van het directieteam werkt ze aan een strategisch raamwerk waarbinnen de inhoudelijke doelstellingen gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast staat ze in voor de organisatieontwikkeling en -verandering onder invloed van de sterk internationaliserende koers. Ze begeleidt verschillende business- en IT-changeprogramma’s. “Eén van de veranderingstrajecten is de migratie van ons softwareplatform naar de cloud. Een ander traject is de implementatie van het collaboration framework gebaseerd op de principes van sociocratie 3.0 of het zelfsturend maken van de organisatie. Dit betekent onder meer dat de beslissingen dáár genomen worden waar de kennis en de informatie zit. Dit moet ons toelaten een meer wendbare en veerkrachtige organisatie te worden”, legt Verspille uit.


Ook interessant voor jou