Stilstaande vooruitgang

Een afwisselende job vraagt een stevige portie flexibiliteit. Wel is het zaak dat deze flexibiliteit van twee kanten komt. Is dat niet zo, dan stijgt de kans dat je werk-privé balans naar één kant doorslaat en kan ongezonde stress de kop opsteken.

Wanneer er grote flexibiliteit van je wordt verwacht, is een goed timemanagement daarom geen overbodige luxe om de balans in evenwicht te houden.

Basistips om je tijd beter te managen

  • Sta op tijd op zodat je je ‘s morgens niet hoeft te (over)haasten.
  • Ben je aan de late kant, trap dan niet extra hard op het gaspedaal, je wordt er zelf gejaagd van en het scheelt nauwelijks in tijd.
  • Sta je in de file? Probeer te ontspannen in plaats van jezelf op te jagen, daar schiet niemand iets mee op.
  • Zorg dat je planning af is voor je aan de slag gaat.
  • Deel grote opdrachten of taken op in kleinere stukken met afzonderlijke deadlines.
  • Zet alles wat je moet doen in een to-do lijst, op je computer of oldskool (op papier dus), en stel je prioriteiten van deze lijst op.
  • Neem een lunchpauze en zorg dat deze niet wordt verstoord met werkaangelegenheden.
  • Zelfs als je een drukke periode hebt: plan rustpauzes in als herstelmoment (heb je het even helemaal niet druk: doe het omgekeerde).
  • Nog wat moederlijk advies: zorg voor voldoende slaap, eet gezond en beweeg genoeg.

Zeg soms eens ‘nee’

Hoewel gemotiveerde mensen de neiging hebben op ieder verzoek ‘ja’ te zeggen is het beter om soms ook eens ‘nee’ te zeggen. Als taken eigenlijk niet op jouw bord horen bijvoorbeeld of als je geen tijd hebt om bepaalde taken er nog bij te nemen. Zaken die een ander beter of sneller kan doen, kun je best delegeren.

Vaak is het aan te raden om aan één taak tegelijk te werken. Moet je je daarvoor kunnen concentreren, zet je telefoon even af of zoek een rustig plekje op. Laat je ook niet constant uit je concentratie halen door e-mails en plan genoeg tijd in voor onverwachte zaken.

Het nut van niets doen

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat niets doen tot niets leidt. Niets is minder waar. Letterlijk betekent het begrip downtime dat een computersysteem tijdelijk niet beschikbaar is. Figuurlijk kan het betekenen dat jij even niet beschikbaar bent en je in een interruptie-vrije zone bevindt. Niet alleen omdat ieder mens rustmomenten nodig heeft, vaak ontstaan tijdens deze rustmomenten de creatiefste ideeën die je achteraf enkel maar productiever maken. Op die manier kun je dus zorgen voor een betere werk-privé balans en tegelijk meer werk verzetten.

In ons digitale tijdperk is het steeds moeilijker om de heilige ruimte van downtime te betreden. Overal is internet, word je achtervolgd door e-mails of zijn er mensen die dringend iets van je nodig hebben. Ook in de auto stopt je telefoon niet met rinkelen en zelfs tijdens een wandelingetje op straat ontvangt je gsm data van alle kanten. Tot in je bed bevindt alle informatie ter wereld zich binnen handbereik op je telefoon of iPad.

Er bestaan dan ook steeds meer opinies over de waarde van een creatieve pauze - een staat van totale disconnectie. Deze staat is vaak de kiem van een grote doorbraak of aha-moment. Iets waarvan veel mensen zeggen dat ze deze onder de douche krijgen. De reden dat je zo’n moment daar meemaakt is trouwens voor de hand liggend: door complete isolatie krijgt je geest ineens de vrije loop. Zonder interrupties van buitenaf.

Stilstaande vooruitgang

Jammer genoeg zijn er steeds minder plaatsen en momenten voor zo’n totale disconnectie en daar lijdt onze fantasie lelijk onder. Oorzaak hiervan zijn niet enkel het toenemend aantal distracties in ons leven, daarnaast kiezen mensen vaak liever zelf voor afleiding omdat echte downtime best eng is.

Liever begraven we ons onder een geruststellende golf aan informatie dan dat we de confrontatie met onszelf aangaan. Niet dat dit iets nieuws onder de zon is, wel was het tot in een recent verleden niet mogelijk om constant te vluchten in data, voortdurende connectie en stimulans van buitenaf. De nieuwigheid bestaat erin dat het digitale tijdperk ons toelaat om de confrontatie, die voor creativiteit en nieuwe ideeën kan zorgen, handig uit de weg te blijven gaan.

Zelfwaardering hangt nu eenmaal nauw samen met onze interactie met anderen. Heb je een mindere dag, dan kunnen de commentaren op je Facebook-status je zelfvertrouwen instant fiksen. Onze onverzadigbare behoefte aan bevestiging en informatie gaat op deze manier vaak ten koste van die andere behoefte aan tijdelijke disconnectie en de stilstaande vooruitgang die daarmee gepaard kan gaan. Die van evolutie door even niet in beweging te zijn. Maar in plaats daarvan ‘werken’ we vaak liever aan de bevestiging die we op dat moment nodig denken te hebben.

Een dagelijkse dosis diep nadenken

Het zal niet al te lang meer duren voor je ook onder de douche in connectie kunt blijven met de rest van de wereld, dus kan het geen kwaad om voor die tijd alvast zelf op zoek te gaan naar ruimtes om je regelmatig te kunnen terugtrekken.

Mogelijke manieren voor downtime

  • Je hebt geen bijbel nodig om een wekelijkse rustdag in te voeren waarop er niet gewerkt wordt, maar waarop er ook tijd en ruimte is voor reflectie en disconnectie.
  • Net zo goed als je tijd maakt om tv te kijken of aan je computer te zitten, kun je ook eens tijd maken om even niet met de rest van de wereld bezig te zijn en bijvoorbeeld met de hond te gaan wandelen zonder je telefoon op zak. Zet je wifi af tijdens het eten of ‘s avonds en maak plaats voor je eigen gedachten.
  • Of je het nu meditatie noemt of niet, af en toe je hersens hun ding laten doen zonder externe stimulatie kan bevrijdend werken (én je op goede ideeën brengen!). Een eenvoudig dutje kan ook helpen.
  • Bewustzijn is altijd de eerste stap naar de oplossing van ieder probleem.
  • Wanneer je snel ieder vraagstuk probeert te tackelen, maak je vaak dezelfde fouten. Meestal kom je met een meer creatieve oplossing als je eerst tien minuten uit het raam hebt zitten staren terwijl je je brein even zijn gang liet gaan zonder concreet naar een uitkomst of alternatief te zoeken. Doe dus vooral niet te hard je best want briljante ideeën worden vaak tegengehouden door alle afleiding waarmee we het zo druk hebben.

Bronnen: 99u.com / arboflexbranche.nl


Ook interessant voor jou