Burn-out of bore-out?

Als burn-out al een taboe is, is bore-out dat zeker. Waar burn-out nog te maken heeft met stress en hoge werkdruk, is bore-out namelijk het gevolg van een gebrek aan uitdaging en afwisseling. En drukte en stress worden vaak nog gezien als statussymbool, terwijl iemand die zich verveelt toch eerder als een leegloper wordt ervaren. Wanneer je echter een gebrek aan afwisseling hebt, raak je gedemotiveerd en verooraakt dat ook stress. Bovendien zijn de gevolgen van bore-out even schadelijk als die van burn-out.

Volgens onderzoek loopt één op de vijf Vlaamse werknemers het risico op een burn-out, maar over bore-out wordt een stuk minder gesproken. Toch is een bore-out net zo funest voor je gezondheid en je werkplezier. Nu verveelt iedereen zich natuurlijk wel eens op het werk, maar wanneer je voortdurend eentonig of weinig uitdagend werk moet doen, loop je de kans om zo moe en doodongelukkig te worden dat je zelfs dat eenvoudig werk niet meer voor elkaar krijgt. Bovendien doen mensen met een bore-out vaak uitschijnen dat ze het razend druk hebben omdat ze zich -onterecht- schamen dat ze zich vervelen. Werk moet volgens de algemene opinie namelijk een aaneenschakeling zijn van uitdagende taken die leiden tot zelfontplooiing, niet één of andere saaie job die jij niet eens krijgt klaargespeeld.

Diagnosis boreout

De Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin stellen in hun management boek ‘Diagnosis Boreout’ dat 15% van kantoorwerkers zich zo erg verveelt dat ze er ziek van worden. Nog een ander aspect -naast dat van te weinig werk- is onderbelasting. Er is dan wel genoeg werk maar de medewerker voelt zich niet uitgedaagd en werkt onder zijn of haar kunnen. Ook voelen mensen zich hierdoor niet betrokken bij hun werk en slinkt hun motivatie aanzienlijk. Zowel onderbelasting, verveling als desinteresse kunnen leiden tot een bore-out, zeggen Rothlin en Werder. Wie zich permanent niet voelt uitgedaagd, gaat zich vervelen en wie zich verveelt verliest uiteindelijk alle interesse.

De reden voor verveling kan verschillen. Je doet bijvoorbeeld werk dat niet bij je past of je werkt onder je niveau, maar net zo goed kan het zijn dat je werk- of opdrachtgever niet kan delegeren. Ook kunnen vlijtige collega’s je werk uit handen nemen waardoor je je gaat vervelen. En wanneer de verveling omslaat in demotivatie, is er nog meer werk aan de winkel voor die overijverige collega’s. Voor je het weet, krijgt dan de één een bore-out terwijl de ander met een burn-out zit.

Mensen met een burn-out raken opgebrand omdat ze lange tijd hun grenzen hebben verlegd. Bij een bore-out gebeurt er het omgekeerde.

Enkele symptomen:

  • Je bent snel geïrriteerd
  • Je bent oververmoeid en slaapt slecht
  • Je bent lusteloos en voelt je niet gemotiveerd
  • Je begint sociale contacten te mijden
  • Je bent op zoek naar een uitdaging

Het verschil met burn-out

Mensen met een burn-out raken opgebrand omdat ze lange tijd hun grenzen hebben verlegd en daardoor te lang hebben volgehouden in hun effortzone. Ze hebben te veel inspanningen geleverd. Bij een bore-out gebeurt er het omgekeerde en blijf je hangen in je comfortzone omdat je geruime tijd onvoldoende inspanningen hebt moeten leveren. Je hebt te weinig uitdagingen en wordt niet genoeg geprikkeld om je grenzen te verleggen.

Mensen die behoefte hebben aan veel prikkels, lopen meer risico op een burn- of bore-out. Maar als die mensen zich daarbij ook nog eens laten leiden door wat van hen wordt verwacht of door angst, lopen ze meer kans op een bore-out. Versterkende factoren daarbij kunnen reorganisaties, langetermijndoelstellingen of eentonig werk zijn.

Eerste hulp bij bore-out

Soms kan het al genoeg zijn om -in geval van een bore-out- te zorgen dat je een aangepast takenpakket krijgt. In andere gevallen is een nieuwe functie en/of een nieuwe werkomgeving noodzakelijk. Ga op zoek naar dingen waar je plezier aan beleeft en die je energie geven in plaats van uitputten. De kans is namelijk groot dat je huidige werk niet past bij jouw persoonlijke behoeften. Kies dus liever voor een job die je uitdaagt en die je enthousiast maakt.

DOE DE TEST

Beantwoord de volgende vragen met ja of nee en ontdek of jij behoort tot de 15% bored-out mensen:

  • Doe je wel eens privé-zaken op je werk?
  • Voel je je verveeld en heb je weinig uitdagingen op je werk?
  • Doe je soms alsof je druk bezig bent?
  • Ben je ‘s avonds moe en lusteloos, ook al had je helemaal geen drukke dag?
  • Ben je ontevreden met je werk?
  • Vind je je werk meestal zinloos?
  • Zou je je werk sneller kunnen afhandelen dan je nu doet?
  • Durf je niet van werk te veranderen omdat je dan misschien minder gaat verdienen?
  • Mail je privé-berichten naar je collega’s tijdens je werk?
  • Interesseert je werk je weinig?

Wanneer je op vijf of meer vragen ‘ja’ hebt geantwoord, ligt je score aan de hoge kant en is het tijd voor actie. De enige uitweg is zelf initiatief tonen. Spreek je werkgever aan, vraag om een cursus, bekijk hoe je je werk kunt verbeteren, doe voorstellen en verbreed je vakgebied. Of ga op zoek naar uitdagend werk dat beter bij je past.

Bronnen: passionforwork.be / werkplanet.nl / intermediair.nl


Ook interessant voor jou