Feedback & Evaluatie

Feedback & evaluatie

Constructieve kritiek als leerinstrument

Een continue aandachtspunt tijdens stages is uiteraard de opbouwende feedback. De stagiair kan zowel feedback krijgen op de werkvloer als op vaste overlegmomenten.

  1. Regelmatige wederzijdse feedback geeft elke partij duidelijkheid en draagt bij tot een veilige leeromgeving. Het is belangrijk dat fouten maken mag! 
  2. Las een aantal vaste evaluatiemomenten in tijdens de stage. Tijdens zo’n evaluatiegesprek komt het globale functioneren van de stagiair aan bod. Het is een formeel communicatiemoment voor alle partijen: de stagiair, de mentor en de stagebegeleider.
  3. Daarnaast is een voortdurende, heldere communicatie over punten die voor verbetering vatbaar zijn nodig. Dit verzekert een verrijkende leerervaring. Voorwaarde hier is dat dit vertrouwelijk gebeurt, én dat de stagiair open staat hiervoor. Ook een empatisch gesprek net daarover dringt zich soms op bij onervaren jongeren voor wie prestatie-gerelateerde kritiek misschien hard aankomt. 
  4. Eerlijkheid en wederzijds respect zijn cruciaal. De student moet zich veilig voelen om te praten over zijn ervaringen en om vragen te stellen
  5. De sterke prestaties én de aandachtspunten dienen grondig besproken te worden. Dit, zodat de stagiair motivatie krijgt om het verder goed te blijven doen en tevens de kans krijgt om bij te sturen waar nodig.

Feedbackproces

feedback organigram
(Ilgen, Fisher & Taylor, 1979)

Template - Stagebegeleiding en Evaluatie

Een handig document dat je de bouwstenen geeft voor een overzichtelijke opvolging en evaluatie

Download Template - Evaluatie & feedbackformulier
XLS - 12.49KB

Ook interessant voor jou