Skip to main content

Do's & don'ts Charlotte Dewulf

In 2016 studeerde Charlotte Dewulf af aan het RITCS in Brussel waar ze Regie studeerde. Inmiddels werkt ze onder de naam ‘A Little Lady’ als regisseur voor kinderfilms. Maar helemaal van een leien dakje verliep alles niet onmiddellijk. Daarom geeft ze graag haar ultieme do’s & don’ts voor starters mee.

Charlotte Dewulf

DO’s

Informeer jezelf
Als beginner wil je aan zoveel mogelijk projecten meewerken en je film op zoveel mogelijk festivals krijgen. Soms wordt iets of iemand echter mooier voorgesteld dan hij/het is. Informeer je heel goed zodat je weet met welk soort project/filmfestival je te maken hebt of aan wie je bijvoorbeeld je film verkoopt. Neem je tijd want die tijd kan je niet meer terugdraaien bij een overhaaste beslissing.
 
Goede prijsafspraken
Voor je aan een job begint, zorg voor heldere en duidelijk afspraken rond je vergoeding. Hoe weinig of veel je ook verdient, achteraf over loon onderhandelen is lastig. In film is wat je verdient en hoeveel werk je erin stopt sowieso niet in verhouding. Maar als je loon in het begin helder is, voel je jezelf op het eind niet misbruikt en kan je zelf beslissen hoeveel tijd je ergens in wil steken.
 
Focus & plan
Durf te kiezen voor één droom of job en leg je daarop toe. Bedenk waar je graag wil staan binnen vijf jaar en stel je keuzes daar op af. Als je weet dat je een documentaire wil maken in Zuid-Amerika, probeer dan voor een productiehuis te werken dat dit ooit al deed. Tijdens die job kan je nuttige contacten leggen, ontdekken of het echt iets voor jou is en ben je ondertussen nog bezig met film. En ook al kies je voor iets: een planning/focus is niet onveranderbaar. Besluiteloosheid, leidt echter tot niets.

Wees niet bang om op je bek te gaan

DONT’s
 

Wees niet hautain
In het begin moet je soms kleine rot-jobjes doen voor weinig geld. De straten blokkeren, koffie’s brengen, meubels verslepen. Denk niet dat je daar te goed voor bent. Je bent misschien goed in wat je doet maar mensen moeten dat eerst zien voor ze het geloven. Hou dat een paar projecten vol, werk keihard en de mond-aan-mond reclame zal de rest wel doen.
 
Wacht niet af
Niemand gaat je uit je bed komen halen om een nieuwe film te maken, jij moet de mensen  warm maken om jouw film te zien, om jouw talent te waarderen. Je moet ermee bezig zijn. Steek je film binnen bij productiehuizen, spreek mensen aan, stuur sollicitaties uit en start nieuwe projecten op. Wacht niet tot je ‘ontdekt’ wordt. Talent en ondernemingszin trekt aan.
 
Wees niet bang om op je bek te gaan
Wie niet waagt, wie niet wint. Spreek die belangrijke persoon aan, hoeveel je ook naar die persoon opkijkt. Durf voor een nieuw idee te gaan, ook al twijfel je of jij nog iets toe te voegen hebt aan deze wereld. Durf voor een bepaalde filmtechniek te kiezen, ook al gebruikt niemand anders die. Niet alles wat je doet gaat een succes zijn maar wacht daarom niet om dingen te doen. Hoe meer je doet, hoe meer dingen kunnen slagen.

TIP DER TIPS

Alles in de wereld is ooit al gemaakt, het enige wat jouw werk anders maakt is jouw invalshoek. Durf dus op je buikgevoel te vertrouwen. Anders ben je toch iemands anders film aan het maken!


Ook interessant voor jou