Skip to main content

5' met Rik D’hiet, Scenaristengilde

Rik D'hiet

Rik D’hiet schrijft scenario’s, geeft les aan het RITCS, is voorzitter van deAuteurs en bestuurslid van de Scenaristengilde.

Wat doet Scenaristengilde precies?
De Scenaristengilde is de beroepsvereniging van alle scenaristen in Vlaanderen, zowel voor film als televisiefictie, animatie en documentaire. Ze komt op voor de rechten van de scenarist, organiseert workshops, lezingen en debatten en creëert ook netwerkmomenten waarop scenaristen elkaar in een meer informele sfeer kunnen ontmoeten.
 
Kunnen ook starters bij de Scenaristengilde terecht?
Zeer zeker. Zoals iedereen kunnen ook starters zich via onze website gratis inschrijven op de nieuwsbrief. Indien zij lid worden, krijgen zij als aspirant-lid tegen verminderd tarief de volledige toegang tot de website met onder meer een zeer uitgebreide bibliotheek van recente scenario’s van Vlaamse films en televisiereeksen. In het kenniscentrum kunnen zij terecht voor meer gerichte professionele informatie. En dit niet alleen over het scenarioschrijven zelf, maar ook over meer zakelijke aspecten zoals contracten en auteursrechten. Betalende leden kunnen ook altijd telefonisch of via mail om advies vragen.

WIST JE DAT? ...mediarte, in samenwerking met de Scenaristengilde, jaarlijks een speeddate organiseert tussen kersverse scenaristen en producenten tijdens het Filmfestival Oostende?

Hoe kan Scenaristengilde een project ondersteunen?
De Scenaristengilde geeft individueel professioneel advies, maar probeert daarnaast een actieve rol te spelen binnen de diverse overlegstructuren van de sector. Voor het organiseren van opleidings- en netwerkevenementen wordt onder meer ook zeer nauw samengewerkt met de diverse filmfestivals. Samen met mediarte organiseerde de Scenaristengilde gesmaakte speed-dates voor schrijverstalent tijdens het Filmfestival van Oostende en het documentairefestival Docville.
 
Wat is de beste aanpak als nieuwkomer in de sector?
Kom naar buiten met je werk. Maak ‘spec scripts’, solliciteer bij een writers room, blijf jezelf bijscholen. En probeer te netwerken zonder opdringerig te zijn. Scenaristen werken steeds vaker samen, maar als je vele uren per week met iemand in een writers room doorbrengt, dan moet het op persoonlijk vlak ook wel klikken. Wie een nieuwkomer engageert voor een mogelijk langdurige samenwerking wil dus graag vooraf ook eens gewoon een pint drinken met die persoon…
 
Welke goede raad zou je verder nog willen geven aan starters?
Wees niet defensief. Probeer feedback op je werk zo goed mogelijk te begrijpen. Maar blijf ondertussen ook wel verder werken aan je eigen droomscenario’s. Blijf trouw aan jezelf. 


Ook interessant voor jou