Skip to main content

5' met Lou Berghmans, DOP

Lou Berghmans

Lou Berghmans, 58 jaar, Freelance director of photography en camera-operator voor film en televisie.

Wat doet je organisatie?
Ik opereer als freelancer binnen een éénpersoons-BVBA die de naam LOUK draagt. Zowel fictie als documentaire behoren tot mijn skills.

Waarom heb je voor dit statuut gekozen?
Toen ik na mijn studies begon te werken in de sector, opereerde iedereen die niet als bediende was ingeschreven bij de BRT als zelfstandige. Het was aldus een beetje markt-gebiedend. Gespecialiseerde interim-bureau's waren daarbij schaars en bovendien zeer duur.

Welke zijn de pro’s en contra’s van het zelfstandig statuut?
Pro's: Je vrijheid en je eigen route/visie voor je carrière kunnen uitstippelen.
Contra's: De immer latente vrees om zonder opdrachten te vallen en de financiële en sociale gevolgen hiervan in te calculeren.

Geniet een zelfstandige meer vrijheid?
Ja, maar deze is in onze sector volledig marktafhankelijk van wat de audiovisuele sector op dat moment te bieden heeft.

Welk advies zou je starters willen geven?
Een goede opleiding is de basis. De Vlaamse audio-visuele scholen hebben de laatste 25 jaar een ontzettende vooruitgang geboekt, zowel wat opleiding (docenten met expertise) als infrastuur betreft. Daarnaast moet je je goed informeren over de consequenties van het zelfstandige statuut. Indien je de keuze maakt, omring je hierbij goed door de juiste boekhouder, verzekeraar, financieel adviseur... Denk aan later!
De investering in duur opnamemateriaal waarvan de afschrijving op een korte periode dient te gebeuren wegens de snel evoluerende techniek en de dure sociale verzekeringen zijn een ware bekommernis waar elke jonge starter rekening mee moet houden. Jammer genoeg dicteert de economische realiteit dat men tegenwoordig liever voor ‘goedkoop’ dan voor ‘kwaliteit’ opteert. Gevolg daarvan is een alsmaar toenemende prijzenslag onder collega's die me zorgen baart naar de toekomst toe van onze industrie.

Wat zou je hen afraden?
Niets. Iedereen die een gezonde ambitie heeft om het te maken in onze branche moet dit vooral doen! En niet vergeten dat ons vak leeft van ‘teamwork’. Onze branche is een speeltuin vol afwisseling, leerzame ervaringen, fijne kennismakingen en artistieke voldoening. Ik voel mezelf nog steeds een gefortuneerd kind dat de kans kreeg en om deze fantastische job te mogen uitvoeren. Misschien toch één afrader: Wie een ‘9 till 5’ job zoekt, zoekt misschien toch beter een andere job!

Foto: Lies Willaert


Ook interessant voor jou