Skip to main content

5' met Erika Ceulemans, personeelsmanager

Erika Ceulemans

Erika Ceulemans is 45 jaar en Personeelsmanager van Zodiak Belgium. In 1993 studeerde ze af aan het RITCS en startte ze als regie-assistent en productie-assistent voor fictie-projecten en verschillende genres TV-programma’s. Tien jaar werkte ze in de functie van producer tot ze geleidelijk doorgroeide in een overkoepelende, ondersteunende functie en ook personeelsgebonden en juridische zaken in haar pakket opnam.

Stagiairs die eruit springen krijgen dikwijls de kans om een eerste echte werkervaring op te doen bij Zodiak.

Wat doet Zodiak Belgium?
Zodiak Belgium is producent van tv-programma’s, (fictie)series en bioscoopfilms met een eigen Tax Shelter-divisie. Er werken drieëntwintig vaste medewerkers bij ons. Afhankelijk van het aantal producties worden de ploegen aangevuld met de nodige freelance medewerkers.

Wat doen jullie om nieuw talent te ontdekken en aan te trekken?
We proberen een goed contact te onderhouden met de scholen zodat we een jaarlijkse instroom hebben van gemotiveerde stagiairs die minimum zes weken stage komen lopen bij Zodiak. Stagiairs die eruit springen krijgen dikwijls de kans om een eerste echte werkervaring op te doen bij Zodiak. We streven ernaar om zo goed als mogeljjk de talenten te ontdekken van de medewerkers en ze in te zetten op de juiste plek, in het juiste team. Ook geven we nieuwe mensen regelmatig de kans om een bepaalde functie voor een bepaalde tijd in te vullen. Meestal komen we met hen in contact via andere medewerkers en de eeuwenoude mond-aan-mond reclame, maar evengoed nodigen we iemand uit op een gesprek aan de hand van een interessante cv en motivatiebrief.
 
Is de concurrentie bij een openstaande vacature groot en hoe val je het best op tussen alle andere cv’s?
Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de functie waarvoor er een vacature geplaatst wordt. Ervan uitgaande dat we niet per se iemand zoeken met tonnen ervaring, gaan we zeker kijken hoe de cv is opgesteld. Een cv moet overzichtelijk zijn, zonder typfouten, met een deftige layout die niet per definitie heel creatief hoeft te zijn. Indien je nog niet al te veel op je palmares hebt staan, vul dan aan met je interesses en hobby’s. Iemand die jaren in de leiding heeft gestaan in een jeugdbeweging bezit doorgaans de juiste mentaliteit om in groep samen te werken, verantwoordelijkheden op te nemen en te communiceren. Kan je ook dergelijke ervaring niet voorleggen, zorg dan voor een motivatiebrief die ‘to the point’ is, zelfzeker en met een duidelijk doel. En ja: humor mag! “Ik wil graag helemaal gaan voor ‘een job’ in de media,”  is dan weer een dooddoener…

Als je ooit fictieproducer wil worden, moet je geen redactiewerk op een realityprogramma doen.

Wat zijn de belangrijkste criteria om iemand al dan niet aan te nemen?
Het blijft belangrijk dat iemand bepaalde kennis heeft opgedaan. Dit hoeft niet altijd via school te zijn, praktijkkennis is even waardevol. Maar bij Zodiak zoeken we verder dan dat. We kijken naar de motivatie, de gedrevenheid en zin om er met een team in te vliegen om een product van hoog niveau af te leveren. Dit vergt in onze sector flexibiliteit en als werkgever verwachten ook wij een gezonde flexibiliteit van de medewerkers. Wij zijn wel van mening dat dit van twee kanten moet komen en streven er dan ook naar om ons als werkgever ook flexibel op te stellen naar onze medewerkers. Onder meer door thuiswerk en glijdende uren toe te staan.
 
Wat verwachten jullie van nieuwe medewerkers?
Liefst van al hebben we enkel medewerkers in huis die uitstralen dat ze met volle goesting komen werken. Maar als er dan toch iets scheelt, willen we graag dat de medewerker er open over communiceert, enkel zo kan er iets duurzaam opgebouwd worden. We verwachten een zekere loyaliteit naar Zodiak en dat medewerkers blijven streven naar een hoger niveau voor zichzelf en in hun werk. Op onze beurt doen wij ons best om de werkomstandigheden zo comfortabel mogelijk te maken. Uiteraard willen we dat de medewerkers binnen een gezond werkritme tot het uiterste en voor het allerbeste blijven gaan.
 
Welke ultieme tip zou je starters willen geven?
Kies een traject en geef duidelijk aan welke functie je uiteindelijk ambieert. Als je ooit fictieproducer wil worden, moet je geen redactiewerk op een realityprogramma doen. Voor je het weet word je enkel nog voor redactiewerk gevraagd. Je bent dan misschien wel aan het werk, maar op lange termijn zal je je job niet graag meer doen. Wat je graag doet, doe je meestal goed!


Ook interessant voor jou