Work


Zoals elke andere branche, is ook de audiovisuele sector onderworpen aan de arbeidswetgeving. Hoeveel uren moet je werken, hoe worden de lonen bepaald, wat is anciënniteit, hoeveel bedraagt de terugbetaling van je vervoerskosten, wanneer heb je recht op premies?

Door vakbonden en werkgeversorganisaties worden afspraken gemaakt, kortweg CAO’s genoemd. Dit staat voor ‘Collectieve Arbeidsovereenkomsten’. Deze CAO’s zijn van toepassing op alle bedrijven die onder hetzelfde Paritair Comité vallen.  

Wat staat er in CAO’s? Hoeveel ga ik verdienen en hoe zit het met werken op zon- en feestdagen? Wij vatten het voor je samen.

Audiovisuele projecten zijn vaak van beperkte duur wat bijgevolg ook het geval is voor opdrachten. Het is dus van belang om te weten dat er verschillende statuten zijn waaronder je kan werken, elk met hun eigen voordelen en nadelen.

Zeven jaar lang had de 38-jarige Jan Baerts een vast contract bij Eyeworks waar hij de meeste knepen van het vak geleerd heeft. Inmiddels werkt hij als zelfstandig regisseur.

Wil je zelf een audiovisueel project lanceren en zou je voor de administratieve uitwerking ervan graag begeleid en ondersteund worden? Er bestaan verschillende instellingen, zoals activiteitencoöperaties, die je met raad en daad kunnen bijstaan.

Onlangs zette de inmiddels 42-jarige Anda Ackx de grote stap om, samen met Mathias Coppens en Caviar, het nieuw productiehuis ‘Roses Are Blue’ op te richten.

Kevin Haelterman is medeoprichter van gamestudio LuGus Studios: "Ik ben fier dat ik van mijn hobby mijn job heb kunnen maken."