Welzijn en veiligheid

#contenunderpressure
Het project rond werkbaar werken in de audiovisuele sector tracht onder de noemer #contentunderpressure preventief op te treden tegen o.a. burn-out. Door middel van vijf campagnes, bestaand uit getuigenissen van toonaangevende personen uit de Vlaamse audiovisuele wereld en met info op maat. Een sector waarin deadlines elkaar snel opvolgen en waarin heel wat flexibiliteit verwacht wordt van de werknemers, is dan ook gevoeliger voor burn-out.

Maar wat is burn-out nu precies? En wat is het zeker niet? Een burn-out is een energiestoornis die het gevolg is van chronische stress en betekent zowel fysieke, emotionele als mentale uitputting.

Velen denken dat burn-out louter ‘tussen de oren’ zit, wat in de letterlijke zin ook het geval is. De voortdurende aanmaak van stresshormonen maakt dat je hersenen aanhoudend in de fight or flight-respons verkeren. Deze reflex dient normaal gesproken enkel om te overleven in gevaarlijke situaties, maar wanneer deze reflex chronisch wordt beleefd, worden je hersenen overbelast, wat dramatische gevolgen kan hebben.

Campagnes

#contentunderpressure omvat de 5 verschillende campagnes rond werkbaar werken in de sector, elk met een eigen invalshoek die van toepassing is op de specifieke kenmerken die de audiovisuele branche karakteriseren.

  • Werkdruk: Waarom is de werkdruk in de media zo hoog en hoe voorkom je psychische vermoeidheid of een burn-out door te veel stress? Wat zijn de effecten van deze stress op je gezondheid en hoe ga je daar mee om?
  • Emotionele belasting: Hoe kun je het best omgaan met werkaspecten die je emotioneel raken?
  • Autonomie: Eigen regelmogelijkheden zijn een manier om medewerkers productiever en creatiever te houden. Een gebrek aan eigen regelruimte kan de werkdruk daarentegen verhogen.
  • Afwisseling en flexibiliteit: Afwisseling op het werk vormt een belangrijke factor voor motivatie. Echter kan een te grote flexibiliteit juist voor problemen zorgen.
  • Ondersteuning door leidinggevenden: Leidinggevenden kunnen als doeltreffende buffer fungeren tegen werkstress, maar net zo goed kunnen zij een belangrijke bron vormen van overbelasting en op die manier de druk juist verhogen.

Heb jij last van stress? Doe de stresstest!

Indien je met stressklachten kampt, neem dan zeker een kijkje in Dossier Burn-out of vraag onze brochure Eerste Hulp bij Burn-Out (EHBO) aan.