Welke statuten zijn mogelijk?

Tenzij je een enorme meevaller hebt of over bijzondere talenten beschikt, is het in de wacht slepen van een contract van onbepaalde duur, meteen na het beëindigen van je studies, eerder een uitzondering. Audiovisuele projecten zijn vaak van beperkte duur wat bijgevolg ook het geval is voor opdrachten. Het is dus van belang om te weten dat er verschillende statuten zijn waaronder je kan werken, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Het loont zeker de moeite om je goed te informeren voordat je een contract ondertekent.

Om te werken aan een tijdelijk project, moet je het statuut van werknemer hebben.

Er zijn 4 mogelijkheden:

  • het verkrijgen van een rechtstreeks contract met de werkgever
  • via een uitzendkantoor, een sociaal bureau voor artiesten (SBK), b.v. t-heater (behoort tot t-interim), Tentoo Payroll Services,...
  • werk leveren als zelfstandige
  • via een derde betaler, deze vormt de tussenpersoon tussen jou en de werkgever

Elk statuut heeft verschillende implicaties op zowel financiële aspecten als op het niveau van verantwoordelijkheden, welzijn, familie, persoonlijke en professionele evolutie.

mediarte.be heeft zich gebogen over deze materie met als doel transparante informatie te kunnen aanreiken over de consequenties van deze verschillende vormen van tewerkstelling, zowel voor de werknemers, de financiers als de werkgevers.

Antwoorden op al je vragen omtrent dit thema vind je in het dossier rond Tijdelijke Werkkrachten.