Tips van pro’s

Werken in de media is meestal behoorlijk afwisselend, maar tegelijk is de flexibiliteit die van medewerkers wordt gevraagd bij momenten erg hoog en dat kan stresserend zijn. Hoe ga je daar als medewerker of als mediabedrijf nu op een gezonde manier mee om? Verschillende professionals delen hun tips of aanpak met je.

 

AnLovink_SDI-Media.jpg

An Lovink - Country Manager SDI Media

"Als starter in de media loop je best over van passie voor je vak. Een 9 to 5 mentaliteit kan je beter niet hebben en deadlines zullen voor een groot deel je leven bepalen. Net omdat de sector zo overloopt van gepassioneerde mensen die niet naar hun uurwerk kijken, is het des te belangrijker om altijd alert te zijn voor de signalen van je lichaam en je geest. Zorg dat je veel fun hebt buiten de werkuren en dat je regelmatig enkele dagen vakantie inlast om je batterijen opgeladen te houden. Aarzel ook niet om met je leidinggevende te praten wanneer je merkt dat de stress je even te veel wordt."Johan Tuyaerts.jpg 

Johan Tuyaerts - oprichter en ex-CEO Sultan Sushi, docent en media-consultant

"Mediajobs flirten vanuit hun avontuurlijk en creatief karakter graag met de deadline-cultuur en het 'work hard-play hard'-motto. Het is heerlijk werken in een creatieve, organische werkomgeving waar weinig regels zijn, maar dat maakt het precies ook zo gevaarlijk. Burn-out en stress liggen dan ook vaak gevaarlijk op de loer in de media. Bewaak dus goed je grenzen, blijf steeds bij jezelf en zorg voor een gezond evenwicht tussen werk en privé. Laat de mensen die om je geven die grenzen mee bewaken. Zorg voor voldoende rust tussen opeenvolgende projecten, geef je grenzen duidelijk aan bij je werkgever en koester slaap, gezonde voeding en beweging als je energie-batterijen. Geen enkel project mag jouw gezondheid opeisen."

janhautekiet3.jpg  

Jan Hautekiet - Radiomaker

"De één houdt ervan om onder grote druk te werken, de ander houdt werk en privé liever gescheiden. Dat ligt voor iedereen anders. Daarom is het belangrijk om bewust het onderscheid te maken tussen je opdracht en de manier van werken die bij jou past. Het voornaamste is dat je fysiek en mentaal weerbaar blijft. Als je begint te piekeren is het tien voor twaalf. Als je slecht slaapt of niet meer kunt ontspannen, is het vijf voor twaalf. Kunnen loslaten en vertrouwen hebben in je teamgenoten helpen. En ook: perfectionisme is goed maar hoever ga je daarin? Soms is 95% ook goed genoeg. Tot slot spelen de samenhang van je ploeg en de verhouding van die ploeg tot de rest van het bedrijf ook een rol bij je welzijn. Zo prijs ik mezelf gelukkig dat ik binnen een team werk met mensen van alle leeftijden."

 


FlorHolvoet.jpg

Flor Holvoet - Chief Customer Happiness Marbles

"Voor wie in onze sector werkt, zijn overuren vaak part of the job. Veeleisende klanten en een samenloop van deadlines zorgen vaak voor pieken die wegen op iedereen binnen het bedrijf. Een 9 to 5 mentaliteit is dus meestal niet gepast en van werknemers wordt alsmaar meer verwacht om flexibel te zijn. Naast een goede portie timemanagement om alles te bolwerken tijdens drukke periodes, kan ik alleen maar aanraden om transparant te communiceren. Voorkom een burn-out door ook ‘nee’ te leren zeggen en open te communiceren met je collega's. In een hecht team sta je er nooit alleen voor!" 

 

  NIC Balthazar (Lieve Blancquaert).jpg

Nic Balthazar - Televisie- en filmmaker

"Laat er ons samen voor zorgen. Dat media niet de afkorting hoeft te zijn van mediocriteit."

 

 

 

  AnnDeBisschop.jpg
Ann De Bisschop - Director Corporate Identity & Wellbeing Medialaan

"We merken dat het engagement bij onze collega’s zeer groot is. Hun enthousiasme en werkijver ligt hoog. Dit is ergens eigen aan de sector, maar ligt bij Medialaan zelfs nog iets hoger dan de benchmark van de sector. Wij zijn een ambitieus bedrijf en beseffen maar al te goed dat de druk op onze collega’s de laatste jaren alleen maar is toegenomen. Daarom vinden we het nu ook heel belangrijk om voor hen te ‘zorgen’ en hen te koesteren, zij zijn ons grootste kapitaal. We hebben er nu bewust voor gekozen om onze mensen meer vrijheid te geven over hoe ze hun tijd optimaal kunnen benutten: zowel thuiswerk als glijdende uren moeten zorgen voor een betere work-life balans en minder stress. Daarnaast investeren we in workshops en lezingen over stresspreventie, gezonde voeding, digital detox, … En voortaan is bij ons dinsdag wandeldag geworden en donderdag yogadag. We hebben ook fietsen ter beschikking gesteld van onze mensen en douches gebouwd voor wie onder de middag lekker wil gaan joggen in het bos hier vlakbij. We stimuleren verder om wandelend of staand te vergaderen in plaats van zittend en hebben stille ruimtes gecreëerd waar mensen even weg van alle drukte in alle rust kunnen werken."  11224017_10153089410921674_4302972727147639312_n.jpg
Martine Diamond - HR Generalist SBS Belgium

"Stress komt door verschillende factoren, waaronder het afwisselend karakter van onze sector, de nodige flexibiliteit, de balans werk-privé. Bij SBS trachten we een verschil te maken door echt te focussen op alle aspecten van welzijn. Qua voeding voorzien wij, buiten een ruime keuze aan gezonde maaltijden in ons restaurant, de mogelijkheid om salades en broodjes te bestellen en is er gratis fruit voor alle medewerkers. Daarnaast voorzien wij gratis water zodat er voldoende gedronken kan worden. Voor de mensen die met de trein komen, zijn er bedrijfsfietsen zodat ze gemakkelijk van en naar het station kunnen raken. Er zijn ook douches voor de collega’s die ’s middags gaan lopen langs het water wat telkens in groep gebeurt. Wij doen bijvoorbeeld ook mee aan de 20 kilometer van Brussel en de 1000 kilometer van Kom op Tegen Kanker. Niet alleen voor de sport maar ook voor het groepsgevoel.Een laatste aspect, al is het even belangrijk als de rest, is fun. Buiten SBS gelegenheden zoals de nieuwjaarsreceptie of ons zomerfeest hebben wij ook een feestcomité dat enkele keren per jaar iets organiseert voor de medewerkers. De combinatie van al die dingen zorgt voor tevreden mensen en een gezondere sfeer!" 

Chris Van den Abeele - Journalist

"Als je in de media werkt, is flexibiliteit enorm belangrijk. Maar je moet soms rustpunten hebben." 

Bekijk video

 

Tim Van Aelst - regisseur en Shelter-baas

"Ik denk niet dat je tot geweldige basisideeën komt als je onder grote druk staat." 

Bekijk video

 

 

 

Annick Ruyts - journalist, programmamaker

"Het gebeurt zeker dat ik dingen die mensen mij vertellen mee naar huis neem. Soms moet je wel een zekere professionele afstand bewaren." 

Bekijk video

 

 

Roos Van Acker - tv- en radiopresentator

"Ik denk dat jonge mensen, die net in de media beginnen, blij zijn dat ze een job krijgen. Die smijten zich en die gaan. Maar een project duurt meestal niet zo lang. Dus eigenlijk moet je meteen al verder kijken." 

Bekijk video

Kurt Loyens - art director

"Soms zitten de omstandigheden niet zo mee. Als het team het dan niet meer ziet zitten, is het aan mij om ze bij elkaar te roepen en de stress niet aan hen over te dragen. Dat werkt averechts." 

Bekijk video