Meer weten over

Lanceer je eigen project

Wil je zelf een audiovisueel project lanceren en zou je voor de administratieve uitwerking ervan graag begeleid en ondersteund worden? Er bestaan verschillende instellingen, zoals activiteitencoöperaties, die je met raad en daad kunnen bijstaan.

Een activiteitencoöperatie coacht niet-werkende werkzoekenden naar zelfstandig ondernemerschap. Ze geeft mensen de kans om -mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan- zonder risico hun ondernemingsidee in de markt uit te testen met het oog op de uitbouw van een rendabele zelfstandige activiteit.

De activiteitencoöperaties bieden bovendien de mogelijkheid om je activiteit in reële omstandigheden te testen terwijl je je statuut als werkzoekende behoudt. 

Informatie verzamelen over de do’s en don’ts bij het oprichten van een project in de creatieve/culturele sector vormt het expertisedomein van volgende instanties:

  • Kunstenloket is het aanspreekpunt voor zakelijk en juridisch advies voor kunstenaars en organisaties in de culturele en creatieve sectoren.
  • Agentschap Ondernemen is een platform voor ondernemers waarop allerhande informatie over financiering, subsidies en vergunningen ter beschikking wordt gesteld

Zoektocht naar financiering
Hoewel er meer manieren bestaan om aan financiële middelen te raken om je audiovisueel project te realiseren, geven we alvast een aantal belangrijke namen van organisaties die gespecialiseerd zijn in deze materie.

De structuur van het investeringsfonds voor de culturele en creatieve industrieën CultuurInvest kan je de nodige financiële ondersteuning bieden.

Als je op zoek bent naar financiering voor een specifiek project, bevraag je dan zeker eens bij het Vlaams Audiovisueel Fonds, Creative Europe Media Desk en het Fonds Pascal Decroos en informeer je omtrent de mogelijkheden om projectsubsidies aan te vragen.

Twijfel daarnaast zeker niet om deel te nemen aan wedstrijden en om in te gaan op projectoproepen. Dit zijn alternatieve manieren om visibiliteit te creëren, coaching te verkrijgen en nieuwe contacten te leggen.