Journalisten onder druk

Sinds de opkomst van internet zijn journalisten steeds meer onder druk komen te staan, zo staat te lezen in de vijftiende editie van HesaMag, het tijdschrift van het Europese vakbondsinstituut ETUI. In deze editie wordt uitgebreid aandacht besteed aan de precaire risico’s voor journalisten die zowel van psychosociale als van externe aard zijn.

De opkomst van nieuwe technologieën en daarmee nieuwe manieren van productie en consumptie hebben het beroep van journalisten aanzienlijk veranderd. Maar niet enkel internet en technologische ontwikkelingen blijken de oorzaak te zijn van de druk waaronder journalisten (nog meer) zijn komen te staan. Kostenbesparingen in combinatie met een maximalisatie van de productiviteit verhogen de werkdruk eveneens. Daar komt nog bij dat 22 procent van de journalisten met een perskaart freelancers betreft en dit percentage stijgt ieder jaar nog. Maar liefst 66 procent van de perskaarten die momenteel worden aangevraagd zijn bestemd voor journalisten zonder vast contract.

Ook eerder onderzoek, in zowel Nederlands, Frans als Engels taalgebied, wees al uit dat er sprake is van beduidende risico’s voor deze beroepsgroep. Het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk (BeSWIC) van de federale overheid verzamelde daarom de verschillende studies in een handig overzicht.

De belangrijkste Nederlandstalige studies en verschenen artikels:

 

Het volledig overzicht vind je hier.

 

HesaMag3.png

Foto: © Martine Zunini