Meer weten over

Hoe zit de sector in elkaar?

Voordat je in het audiovisuele diepe springt, is het een goed idee om eerst eens de tijd te nemen om te ontdekken hoe jouw toekomstige werkveld eruit zal zien, wie je collega’s zullen zijn en hoe de sector in elkaar zit.

De sectorfoto, die jaarlijks een update van ons krijgt, speelt hierbij een belangrijke rol. De cijfers omvatten enerzijds alle werknemers die een arbeidscontract hebben en die werkzaam zijn in de ondernemingen van de private audiovisuele- en filmsector. Anderzijds behelzen ze eveneens de werknemers die over een arbeidscontract beschikken en die werkzaam zijn bij de publieke omroepen VRT en RTBF. Deze publieke omroepen hebben hun eigen interne werking en zijn niet onderhevig aan dezelfde regels als de rest van de audiovisuele sector. Maar gezien het feit dat 46 procent van de werknemers uit de sector werkzaam is binnen deze omroepen en om een globaal beeld van de audiovisuele sector te schetsen, nemen we ze beide mee in rekening.

Om een idee te krijgen van het reële aantal mensen dat actief in de sector is, moet je bij de werknemers met een rechtstreeks contract nog het aantal zelfstandigen en uitzendkrachten optellen. Volgens een studie van Flanders DC werken er namelijk op de 10 werknemers die onder contract werken minstens 7 als zelfstandige. Met alle gegevens waarover wij beschikken, schatten we daarom dat de volledige audiovisuele sector in België een kleine 20.000 medewerkers telt.

photo secto 2015 NL WEB.jpeg

Indien je meer wil weten over de cijfers omtrent de Belgische audiovisuele sector, kan je de complete sectorfoto’s steeds raadplegen via deze link.